Consmema-Rothi-KTB-03.2

Consmema uit Hattemerbroek bouwt nieuwe sleepwagen voor maritiem onderzoekscentrum Oostende

Terug naar overzicht
24 mei 2022

Consmema in Hattemerbroek gaat een sleepwagen bouwen voor het maritiem onderzoekscentrum in Oostende. De Vlaamse overheid zal daar samen met de KULeuven en de UGent onderzoek doen naar de invloed van golven, getijden en wind op schepen en objecten in zee. De sleepwagen is wereldwijd uniek in zijn soort en wordt eind 2022 turn-key opgeleverd.

De onderzoeksfaciliteit in Oostende bestaat onder meer uit een grote sleeptank en een kust- en oceaanbassin. De sleeptank is de enige ter wereld waarin volautomatisch manoeuvreerproeven kunnen worden uitgevoerd in ondiep water met scheepsmodellen tot 8 meter lang. In de maximale waterdiepte van 1 meter kunnen golven gegenereerd worden met een amplitude tot 20 centimeter. De sleepwagen die Consmema gaat bouwen lijkt op een volautomatisch treinstel. De constructie weegt bijna 100 ton, is 23 meter breed, bijna 4 meter hoog en kan scheepsmodellen op hoge snelheid door het water slepen.

Door het lage waterpeil en dat de proeven op schaal plaatsvinden, moet de wagen zeer stijf zijn en moeten de assen extreem nauwkeurig gebouwd worden. Om de schaalmodellen in de sleeptank alle kanten uit te kunnen sturen, is de sleepwagen voorzien van assen voor een zijwaartse, hoogte en rotatiebeweging. “Je zou kunnen zeggen dat we een megagrote freesbank bouwen met een slag van 174 meter in de X-richting en 20 meter in de Y-richting”, aldus directeur Johan Kooij van Consmema.

Wereldwijd unieke sleeptank

De sleeptank waarvoor de sleepwagen van Consmema wordt gebouwd is 174 meter lang en 20 meter breed en daarmee een stuk groter dan de huidige sleeptank van het Waterbouwkundig Laboratorium van de Vlaamse overheid in Antwerpen. Die werd in 1991 gebouwd voor het testen van schepen met een lengte tot 300 meter en een capaciteit voor 5.000 containers. Veel huidige schepen zijn ruim 400 meter en hebben een capaciteit voor 25.000 containers. Consmema bouwt de sleepwagen in zijn geheel in Hattemerbroek op, waarna deze voor transport naar Oostende weer gedeeltelijk wordt gedemonteerd.

Over Consmema
Consmema levert al bijna honderd jaar hoogwaardige producten in staal, aluminium en RVS en heeft veel ervaring met grootschalige projecten in de onderzoekswereld. Het bedrijf is onderdeel van The Machinery Group en is gevestigd in Hattemerbroek. Voor dit miljoenenproject werkt Consmema samen met haar partners om het eind 2022 turn-key op te leveren.

Over het maritiem onderzoekscentrum
Het maritiem onderzoekscentrum ligt op de terreinen van Plassendale 1, in de achterhaven van Oostende, en maakt deel uit van het Waterbouwkundig Laboratorium (WL), een afdeling van het Departement Mobiliteit en Openbare Werken. Het WL is al meer dan 80 jaar een expertisecentrum voor onderzoek en adviesverlening over waterbouwkundige, nautische, hydraulische, sediment gerelateerde en hydrologische vraagstukken. De Vlaamse overheid zal er samen met de UGent en KULeuven essentieel onderzoek verrichten voor de scheepvaart en de toegankelijkheid van de Vlaamse zeehavens.