Eb en vloed simulator – Universiteit Antwerpen

P_20190718_095455

In de mesocosm-faciliteit van de Universiteit Antwerpen bestuderen onderzoekers interessante biologische en ecologische processen onder water. Ze gebruiken verschillende modellen waarmee ze o.a. de stroomsnelheid en de temperatuur van het water kunnen controleren. De laatste aanwinst voor de universiteit is een innovatieve eb en vloed-simulator, die Consmema produceerde.

Eb en vloed-simulator: effect op ecosysteem

Met de nieuwe, maar liefst 20 meter lange eb en vloed-simulator, kunnen de onderzoekers werkelijke omstandigheden nabootsen en komen ze erachter wat het effect is op ecologische processen in de Schelde.

De Grote Flume is een stromingsgoot om bijvoorbeeld getijden, plantengroei en elementuitwisseling te simuleren en bestuderen. De opstelling is opgebouwd uit een betonconstructie + reservoir met een roestvast stalen test sectie voorzien van glazen ramen t.b.v. observatie / studie doeleinden. In de testsectie is een verdiept gedeelte waarin sediment en vegetatie kan worden aangebracht.

Het water wordt middels een horizontale propellerpomp rondgepompt in de testsectie, dit in samenwerking met een regelklep om de gewenste debieten te kunnen regelen.

Meer weten?

De Flume is ook beschikbaar voor externe bedrijven en onderzoeksinstellingen. Meer informatie over de Universiteit Antwerpen en de Flume kunt u vinden op www.uantwerpen.be/mesodrome

Vragen of interesse om met ons uw project op te pakken? Neem dan contact met mij op.
Contact