Facade element mallen – Eandistip Mechelen

7

Bij het zien van de foto’s denkt menig Nederlander direct aan onze hoofdstad. Niets is minder waar, deze twee mallen hebben wij mogen ontwikkelen en produceren in samenwerking met het Belgische Verheyen Beton.

Het betreft hier een betonelement voor de façade van een parkeergarage (Eandistip). Het architectonisch karakter zit hier niet alleen in de vorm, maar ook de uiterlijke kenmerken. Er wordt namelijk gebruik gemaakt van een lichte kleursamenstelling van de betonmix. Daarnaast wordt na het storten een deel van het betonelement ‘uitgewassen’. Dit allen vereist natuurlijk ook een hoge afwerkingsgraad op de betonmal.

Het betonproduct bestaat uit 2 of 3 X-vormen, die samenkomen in een bovenbalk. Via deze bovenbalk wordt het element later verbonden met het parkeerdek. De elementen worden op de bouwplaats in elkaar geplaats door middel van nokken en uitsparingen. Het grootste element is maar liefst 4×8 meter.

In de mal zijn voorzieningen opgenomen voor de ca. 20 varianten van het betreffende elementen. Deze variaties variëren van kleine voegdetails op de bodem van de mal, lokale uitsparingen tot lengtevariatie op de bovenbalk en complete verstelling van de dikte van de bovenbalk. Er zijn ook tweetal varianten waarbij slechts de bovenste helft van de ‘X’ geproduceerd wordt.

Om het product uit de mal te kunnen lossen hoeven de zijlijsten niet verwijderd te worden. Dit vermindert de handlingstijd en het aantal hijsbeweging aanzienlijk. De lijsten zijn hiervoor uitgevoerd met spindels, waarmee ze na het lossen weer tegen de eindaanslagen kunnen worden gedraaid en de mal direct op maat staat. De twee lijsten tussen de kruisvormen kunnen middels een wigvormig tussendeel naar binnen worden ‘gekrompen’.

Meer weten over dit project? Kijk dan hier verder.

Technische specificaties

Jaar 2021
Project
Eandistip parkeergarage
Disciplines
Ontwerp; productie
Vragen of interesse om met ons uw project op te pakken? Neem contact op.
Contact
Facade element mallen – Eandistip Mechelen